Apparatuur

De foto apparatuur die ik gebruik is van Canon.

In de loop van de jaren is er nogal eens gewisseld van body om uiteenlopende redenen. Zo ben ik begonnen met de digitale Minolta 7 en later 9 serie, opgevolgd door  Canon EOS 20D en vervolgens overgestapt op de EOS-5D MK2. Een full-frame camera die zeer veelzijdig was in te zetten met een (toentertijd) fantastisch ISO-bereik. Omdat ik me steeds meer ging toeleggen op vogel-fotografie bleek de 5-serie toch problemen te geven met snelheid en stapte ik over op de 1D MK3 maar die voldeed niet voornamelijk vanwege de te kleine bestanden zodat het uitvergroten (croppen) nauwelijks mogelijk was. Daarom ben ik korte tijd later over gestapt op de geweldige 1D MK4. Deze voldeed helemaal aan mijn wensen met betrekking tot de (snelle) vogelfotografie. De crop-factor van 1.3 was handig voor meer bereik maar een beperking voor “normale” fotografie. Daarom had ik de 5D MK2 gehouden voor vakantie foto’s en excursies. Dat riep wel (luxe) problemen op als ik er op uit trok: welke camera moest mee? De full-frame of de snelle jongen? Toen de 1DX uitkwam kon ik beide camera’s combineren want het full-frame, groot ISO bereik en snelheid werd in deze camera samen gevoegd. Inmiddels is deze vervangen door de 1DX Mk II. Sindsdien is dit mijn vaste camera voor al mijn foto’s.
De objectieven die ik hierbij gebruik zijn: een 600 mm tele, de veelzijdige 100-400 mm, een 50 mm F2.o, een 100 mm macro en de Zeiss 15 mm groothoek. Daarbij komen een 1.4 en 2.0 extender zodat een bereik van 15 mm tot 1200 mm is te realiseren.
Voor stabiliteit gebruik ik een Gitzo 3-poot statief met een schommelkop voor de telelens en een balhoofd voor het algemene- en macro werk. Een monopod van hetzelfde merk met zwenkhoofd  heb ik voor flexibiliteit. Een rijstzak en deurstatief zijn er om op de grond of vanuit een (auto)raam een goede stevige ondergrond te creëren.

Sinds eind 2018 is daar een Sony A7 iii bij gekomen. Deze spiegelloze systeemcamera weegt ongeveer de helft van de Canon en dat is precies de reden voor deze uitbreiding.

Maar: het is niet alleen de apparatuur. “The single most  important component of a camera is the twelve inches behind it”  volgens de beroemde landschapsfotograaf Ansel Adams. Hoewel ik daarbij meteen de aantekening maak, dat de kwaliteit van de apparatuur wel helpt.

Terug naar de hoofdpagina